Je eigen horecazaak: hoe maak je een goede menukaart?

Geplaatst op 01-05-2023

Categorie: Zakelijk

Als trotse eigenaar van een horecazaak wil je natuurlijk dat jouw menukaart opvalt en klanten aantrekt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw menukaart eruit springt tussen al die andere menukaarten? In deze blog geef ik je graag enkele tips en tricks om jouw menukaart zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Ken je doelgroep

Allereerst is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Wie zijn je klanten en wat verwachten ze van jouw zaak? Als je dit weet, kun je je menukaart hierop afstemmen. Zijn je klanten bijvoorbeeld voornamelijk veganisten, dan kun je ervoor kiezen om meer veganistische gerechten op de kaart te zetten. Of zijn je klanten vooral op zoek naar snelle, gezonde lunchgerechten, dan kun je daar je aanbod op aanpassen.

Houd het overzichtelijk

Een overzichtelijke menukaart is belangrijk voor de klant. Maak het niet te ingewikkeld en zorg voor een duidelijke structuur. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te werken met duidelijke titels, subtitels en witregels. Zo kan de klant snel zien wat er op de kaart staat en wat de opties zijn.

Zorg voor variatie

Het is belangrijk om variatie aan te brengen op je menukaart. Zet niet alleen maar klassiekers op de kaart, maar durf ook eens te experimenteren met nieuwe gerechten. Daarnaast is het belangrijk om ook rekening te houden met verschillende dieetwensen en allergieën. Zorg ervoor dat er genoeg opties zijn voor mensen die bijvoorbeeld gluten- of lactosevrij willen eten.

Maak gebruik van beelden

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en dat geldt zeker voor een menukaart. Zorg voor mooie, smakelijke foto’s van je gerechten. Zo kunnen klanten direct zien wat ze kunnen verwachten en krijgen ze er meteen zin in.

horeca menuWees creatief met taal

Speel met taal en maak je menukaart leuker en persoonlijker. Gebruik bijvoorbeeld woordgrappen, alliteraties en bijnamen voor je gerechten. Dit maakt je menukaart niet alleen leuker om te lezen, maar het zorgt er ook voor dat klanten je gerechten beter onthouden.

Kies voor duurzame en lokale producten

Steeds meer klanten zijn op zoek naar duurzame en lokale producten. Laat daarom op je menukaart zien dat je hier aandacht aan besteedt. Vermeld bijvoorbeeld welke lokale leveranciers je gebruikt en welke duurzame keuzes je maakt in je gerechten. Zo laat je zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt en trek je klanten aan die hier waarde aan hechten.

Geef persoonlijke tips

Tot slot is het altijd leuk om persoonlijke tips te geven aan je klanten. Bijvoorbeeld welk gerecht het populairst is of welk gerecht goed past bij het seizoen.

Bied specials aan

Naast je reguliere menukaart kun je ook specials aanbieden. Dit zijn gerechten die voor een beperkte tijd beschikbaar zijn en vaak uniek zijn voor jouw zaak. Hiermee kun je klanten verrassen en ervoor zorgen dat ze steeds terugkomen om te kijken wat de nieuwe special is.

Stem de prijzen af op je doelgroep

Het bepalen van de juiste prijzen op je menukaart is cruciaal. Het is belangrijk om de prijzen af te stemmen op je doelgroep. Als je bijvoorbeeld een luxe restaurant hebt, dan kun je hogere prijzen hanteren dan bij een eetcafé. Maar let op: de prijzen moeten wel in verhouding staan tot de kwaliteit van het eten en de sfeer van de zaak.

Besteed aandacht aan de vormgeving

Naast de inhoud van je menukaart is de vormgeving ook erg belangrijk. Zorg voor een mooie lay-out en een aantrekkelijk design. Dit maakt je menukaart niet alleen mooier om naar te kijken, maar het zorgt er ook voor dat klanten sneller geneigd zijn om iets te bestellen.

Bied keuzemenu's aan

Een keuzemenu is een menu waarbij klanten zelf hun gerechten kunnen kiezen. Hiermee geef je klanten meer keuzevrijheid en kun je ze tegelijkertijd ook sturen naar gerechten waar jij meer winst op maakt. Het aanbieden van keuzemenu’s kan een slimme manier zijn om je omzet te verhogen.

Houd rekening met seizoensgebonden gerechten

Het aanbieden van seizoensgebonden gerechten is niet alleen goed voor het milieu, maar het zorgt ook voor meer variatie op je menukaart. Denk bijvoorbeeld aan wildgerechten in de herfst, asperges in de lente en mosselen in de zomer. Door hierop in te spelen, kun je je klanten steeds iets nieuws bieden en ze blijven verrassen.

Een goede menukaart is dus meer dan alleen een lijst met gerechten en prijzen. Het is belangrijk om rekening te houden met je doelgroep, variatie aan te brengen en te experimenteren met taal en beelden. Daarnaast kun je je onderscheiden door te kiezen voor duurzame en lokale producten en persoonlijke tips te geven aan je klanten. Met deze tips kun je jouw menukaart zo aantrekkelijk mogelijk maken en ervoor zorgen dat klanten steeds terugkomen naar jouw zaak.